Влада зі спритністю карткового шулера заплутувала читачів, перетворюючи "окремі недоліки" на "грандіозні перемоги". Огляд публікацій окупованого Донбасу

Минулого тижня пропагандистська машина окупованого Донбасу намагалася переконати народ в актуальності сталінського гасла "Жити стало краще, жити стало веселіше!". Звісно, все показне "поліпшення" і нестримні "веселощі" місцеві ЗМІ пов'язували з "приєднанням регіону до Росії". Але, як відомо, від багаторазового повторення слова "халва" в роті солодше не стає. Тож не дивно, що спроби офіційної пропаганди видати бажане за дійсне в інформаційному полі "республік" мирно уживалися з постами, в яких не відчувалося ні поліпшення, ні веселощів.

Дураки и дороги

Представники окупаційної влади подекуди остаточно заплутували читачів і телеглядачів, зі спритністю карткового шулера перетворюючи власні заяви про "окремі недоліки" на звіт про "грандіозні перемоги". Так, наприклад, сталося з проблемою громадського транспорту. У соціальних мережах не зменшується шквал скарг на місцевих перевізників. "Це крик душі, ми жителі селища Вільхівка просимо, допоможіть нам із транспортом, до нас автобуси не їздять, бо дороги у нас практично немає, у селищі живуть переважно пенсіонери, шкільного автобуса немає, дітки до школи добираються, хто як може, до Жданівки сім кілометрів, викликаємо таксі, щоб заплатити комуналку й купити медикаменти, таксі нам обходиться 500 рублів в один бік, допоможіть нам із транспортом, нам газельку пустили б хоча б два рейси на день. Допоможіть нам із транспортом", - пишуть люди, чомусь, у місцеві Телеграм-канали. "Що робиться зі 111 маршрутом? Інтервал руху став 25-30 хвилин. Був інтервал 15 хв, черги були кілометрові, а зараз це просто кошмар! Диспетчер сьогодні сказала, що старі автобуси списали, а нових не дали. Це як взагалі? Як людям на роботу добиратися, половина Макіївки в Донецьку працює", - обурюються пасажири. "Де обіцяні автобуси від регіонів-шефів?", - наївно цікавляться вони.

І, що цікаво, місцева влада з ними погоджується. Рідкісна нарада, наприклад, у "мерії" Донецька обходиться без обговорення вбитих "маршруток" і хаотичності їхнього руху на маршрутах. Минулого тижня окупаційна влада була змушена визнати, що за підсумками чергового рейду з 231 одиниці рухомого складу "у 164 одиницях виявлено порушення санітарного стану", включно з корозією кузова. Місцевим жителям "мер" Донецька клятвено пообіцяв, що стосовно цих іржавих корит "моніторинг санітарно-технічного стану триває". 

Ватажок "ДНР" Денис Пушилін очі на проблеми пасажирських перевезень теж не закривав. "Продовжують надходити скарги від громадян на незадовільний стан маршрутного таксі та недотримання графіків руху", - розповів він в інтерв'ю одному з місцевих телевізійних каналів. Ватажок "ДНР" Денис Пушилін укотре запевняє, що "до кінця року понад 240 нових автобусів має бути поставлено на маршрути ДНР".  Щоправда, поскаржився він, катастрофічно не вистачає водіїв.

Таким чином, серйозні проблеми визнають і "верхи", і "низи". Однак у неділю в "ДНР" сталося професійне свято працівників пасажирського транспорту. І маріонетковий "глава республіки" раптово вирішив, що насправді в цій сфері все добре. Місцеві ЗМІ розтиражували його вітальну промову, в якій він, звичайно ж, не забув лизнути Росію. Мовляв, саме "після приєднання регіону до РФ" у транспортній сфері "ДНР" відбулися серйозні зміни на краще. Транспортна мережа виходить на новий рівень розвитку. На сьогодні в Республіці на 30% збільшено випуск рухомого складу, оновлюють автопарк, активно триває безкоштовне навчання водіїв категорії D - 90 фахівців уже розпочали роботу", - похвалив він перевізників і обнулив усі скарги пасажирів.

"Нельзя за флажки"

Через брак реальних приводів для радості місцеві пропагандисти минулого тижня запропонували жителям окупованої частини Донецької області весело відсвяткувати... "день прапора ДНР". Вшанування придуманого донецькими маргіналами символу сепаратизму було представлено як всенародне свято.

Один із "республіканських" телеканалів розповів, що "у школах Донецька відбулися заходи, присвячені Дню Державного прапора Донецької Народної Республіки".

Старших школярів зомбували на тематичних класних годинах. "Вчителі акцентували увагу школярів на тому, що прапор - це наша гордість, пам'ять про загиблих захисників рідного краю і надія на щасливе майбутнє". Ці політінформації проходили "у формі патріотичного лікнепу "Краще прапора в світі немає". Учні на камеру "згадали всі етапи становлення нашої держави та розповіли про значення кольорів прапора".   

Щодо молодших класів, то місцеві журналісти сфабрикували сюжет про те, як "школярі молодших класів захоплено відповідали на запитання вікторини про державну символіку, складали прислів'я про рідний край, брали участь в інтелектуальній естафеті "Прапор моєї Батьківщини" і виконували різні завдання".

Так званий "молодіжний парламент ДНР" запустив в Інтернет вікторину. Не рівня "Що? Де? Коли?", зате нудотно патріотичну.  "Напередодні Дня прапора молоді парламентарії підготували тестування. У ньому 12 важливих питань про історію становлення Республіки", - відзвітували вони.

Якщо хтось думає, що промивання мізків юному поколінню обмежується поспіхом вигаданими "святами", то пропагандисти "ДНР" їх розчарували. "Зараз у Народній Раді триває робота над проектом закону "Про патріотичне виховання в Республіці". Основна мета, що стоїть перед депутатами, - сформувати цілісну систему патріотичного виховання молоді, яка проживає в ДНР", - широко розрекламували вони ініціативу колишнього бойовика, а нині "голови парламенту регіону" Артема Жоги.

Статті

Донбас
29.04.2024
16:44

"Безхазяйне майно": як окупанти відбиратимуть житло українців у "ДНР" та "ЛНР"

Простими словами, забрати можуть у тих, хто має нерухомість на окупованій території і є всі ознаки, що підтверджують відсутність експлуатації нерухомого майна.
Донбас
28.04.2024
19:38

Нам нікуди повертатися: у російській історії немає періоду, який можна назвати моделлю для побудови державності. Огляд ЗМІ окупованого Донбасу

Минулого тижня головний «філософ» окупованого Донбасу Олександр Ходаковський раптово заявив, що ніяких скрєп у Росії не було і немає, що російська історія, навіть у викладі Путіна, не дає жодних моделей для «можемо повторити». Тобто, повертатися...
Країна
27.04.2024
09:00

Театр під час війни: відновлення і нові сцени

Як театри, попри всі труднощі, працюють, гастролюють і створюють нові сценічні майданчики, розповідаємо в матеріалі.
Всі статті